- Wie zelf pensioen opbouwt kan gebruik maken van belangrijke fiscale voordelen. Maar daar moet je je wel van bewust zijn.
- Podcastmaker Robin Seetz spreekt in De Spaarpodcast regelmatig met millennials over hoe ze met geld en financiële planning omgaan.
- Zo vertelde millennial Nathan hoe hij jarenlang over het hoofd zag dat hij door zijn leaseauto een pensioengat had dat hij fiscaal voordelig kon benutten.
Veel Nederlanders bouwen via hun bedrijf of werkgever minder pensioen op dan ze later nodig hebben. Om dit tekort aan te vullen, kun je zelf sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen.
Bouw je zelf aanvullend pensioen op naast de AOW, dan kan de fiscus een handje helpen. Via een fiscaal gunstige opbouwregeling kun je ervoor zorgen dat je over het opgebouwde vermogen geen vermogensbelasting in box 3 betaalt. Maar er is nog een voordeel: de inlegde premies zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in box 1.
Hoeveel premie je per jaar als aftrekpost mag opvoeren, hangt af van de zogenoemde jaarruimte. Lees daar hier meer over.
Belangrijk is wel om op tijd aan dit fiscale voordeel te denken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van millennial Nathan, die door podcastmaker Robin Seetz werd geïnterviewd voor de Spaarpodcast.
Nathan vertelt dat hij vragen over z'n pensioen een aantal jaren voor zich uit had geschoven en zich er tijdens de coronapandemie meer in heeft verdiept. Toen kwam hij erachter dat hij naast de reguliere pensioenvoorziening nog onbenutte fiscale ruimte had om zelf extra pensioen op te bouwen.
Dit had mede te maken met de leaseauto van z'n werk. Die zorgt voor een fiscale bijtelling voor privégebruik van de leaseauto. Die bijtelling geldt voor de fiscus als extra inkomen waarover je wel belasting betaalt, maar geen pensioen opbouwt. Hierdoor ontstaat er een 'pensioengat', dat je kunt benutten door gebruik te maken van een fiscaal vriendelijke regeling om zelf extra pensioen op te bouwen.
Als je premies inlegt in zo'n fiscaal vriendelijke pensioenregeling (zoals banksparen), dan kun je die inleg ook weer opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting in box 1. Welk bedrag je aan premies mag opvoeren als aftrekpost wordt bepaald door de bovengenoemde 'jaarruimte'.
Nathan ontdekte dat hij de jaarruimte had kunnen vergroten door rekening te houden met de bijtelling voor de leaseauto. "Toen ik daar achter kwam, heb ik er wel een traantje om gelaten", zegt Nathan in de Spaarpodcast.
Maar niet getreurd: niet-benutte jaarruimte, die de fiscus reserveringsruimte noemt, kun je over de 7 voorgaande jaren nog inhalen. Daar is Nathan dan ook mee aan de slag gegaan. "Lucratiever dan dat wordt het denk ik niet."